Yoğurtlu Frambuaz Kek
Belki hiç bir orjinal tarafı yok ama şeker oranı o kadar düşük ki…
Hani kek yedim ama yanında yoğurt, zeytinyağı ile çeşitlendirerek yedim gibi oldu…
Meyva da olsun dedim, frambuazları ekledim.
Deniz; bitirmeden bi zahmet şunu önümden kaldırır mısın?…
Reçeteyi paylaşan yabancı blogger şeker oranının düşüklüğünden ve içinin doğallığına dem vurarak keki yere göğe sığdıramamış. İçindeki buttermilk olması “Tamam işte, Münevver Anne ve Berceste’nin dediği gibi kefir kullanmak için süper fırsat..” cümlesine sebep oldu. Ulaşılamayan kefir, yoğurt kısmına döndü. Bu şekilde bir kek ile acaip bir hal oldu… Okuyucu, ben uçuşlardayım, hayırlısı olsun…
Bu aralar klasik kurular bir yerde, akışkanlar bir yerde toplantısı var. Sadece bu sefer şekeri akışkanların arasına yerleştirip, onlarla bütünleştireceğiz.
Aroma olarak limon kabuğu, portakal kabuğu veya vanilya özütü… Tercih, yurt dışından gelen bir portakal aroma tozundan yana oldu. Çok beğenmediğimi belirtmem lazım. Sıvının daha güçlü veya orjinal kabuğun verdiği aromanın daha kuvvetli olduğu inancındayım.
Frambuaz olarak donmuşlar kullanıldı. Kekin içinde dibe çökmemesi için unlu karışım ile bir miktar aşk yaşadı. Gene belirtmeden geçemeyeceğim, ısrarla bu işi beceremiyorum. Meyve her halükarda dibe çöküyor. Kendimce bulduğum çözüm birazdan..
Kurular ve sıvılar birbirine karıştı. Burdaki en önemli nokta, un parçalarının bu kek hamurunda iyice yok olması. El çırpıcısı veya spatula kullanarak karıştırma işlemi yaptığınız için biraz daha uzun zaman harcayabilirsiniz. Yeter ki dokusu pütürüklü olmasın…
Ve şimdi kendimce bulduğum çözüm: Hafif unlanmış veya nişastalanmış meyve tanelerini, hamuru kalıba aldıktan sonra üstten dağıtarak diziyorum. İlk serptiklerimi parmağımla biraz içeri bastırıyorum. Kalanlar havada. Hamur kabardıkça onlarda içeri gömülüyor. Bu şekilde kekin tabanından meyve parçalarını toplamak zorunda kalmıyorum. Sizin farklı çözümleriniz varsa, lütfen bizimle paylaşın… 🙂
Kalıp ölçüsü yaklaşık 20cm. Kağıt olarak üretilmiş. Bu ölçülerde 23cm’lik kalıba kadar çıkabilirsiniz. Pişme süresi kalıbı genişlettikçe azalacaktır. Aman dikkat…
Özellikle kahvenin yanında yenmesi tavsiye olmuş. Vardır bir bildikleri… 🙂
[print_this]
Yoğurtlu Frambuaz Kek
“Sweet Happy Life” sitesinden uyarlanmıştır.
Gerekli Malzemeler:
* 1 + 1/2 cup Un
* 2 teaspoon Hamur kabartma tozu
* 3/4 cup Toz şeker
* 1 cup Yoğurt (Tam yağlı)
* 1 çimdik tuz
* 3 adet Yumurta
* 1/2 cup Naturel Zeytinyağ
* 1 teapoon Vanilya Özütü
* 1 adet portakal kabuğu (Opsiyonel)
* 1 cup Frambuaz (Donmuş)
Hazırlanışı
- Fırın 180 derecede fanlı olarak ısıtılır.
- Kuru malzemeler; un, hamur kabartma tozu ve tuz, kullanıyorsa portakal kabuk aroması birlikte bir kabın içinde karıştırılır.
- Sıvı malzemeler; yumurta, yoğurt, vanilya özütü, zeytinyağ ve ek olarak toz şeker biraraya getirilerek birleştirilir.
- Unlu karışımdan bir çay kaşığı kadarlık kısım ile frambuazlar karıştırılır.
- Kuru ve sıvı malzemeler bir araya getirilerek, pütürüklü doku yok olana kadar karıştırılır.
- Kalıba alınır ve üzerine frambuazlar serpilir.
- Ön ısıtma yapılmış fırında 55-60 dakika pişirilir. Kalıp 23 cm olduğu takdirde bu süre 45-50 dakika olacaktır.
- Süre sonunda pişen kek, soğuması için tezgahta tel ızgaraya alınır.
[/print_this]
Yazıları mail adresime gönder
Bayıldım bu tarife, zaten frambuaz hayranı bir insanım, tadının ne kadar müthiş olduğunu tahmin edebiliyorum. Ben yabancı tariflerde buttermilk görünce kaçıyordum, aynı oranda kefir, hiç olmadı yoğurt kullanabiliyoruz öyle mi? Bunu öğrendiğim iyi oldu. Sevgiler…
Kefir var bende,istersen verebilirim. Hem de yıllanmış kefir mayamdan.Çocuklara ayran niyetine verebilirsin. Pınar İpek’e epeydir veriyor.
Hepinizi öpüyorum.
ayşem hanım keke eklenecek malzemelerin dibe çökmemesi için önce kek hamurunun yarısını kalıba döküyorum kalan hamura karıştırıyorum çökme olmuyo ama sizin çözümünüzde gayet başarılı :))elleriinize sağlık
Seda Hanım, güzel fikir.. Paylaşım için teşekkürler 🙂
Ama ama ama…. diyetteyim ben yahu. yazık günah 🙂
Ellerinize saglık aysem hanım
O hazır kalıplar çok piratikmis,nasıl buluruz
Şimdiden çok tesekkurler
Yasemin Hanım, Eminönü veya http://www.pastamalzemeleri.com adresinden kağıt kek kalıbı şeklinde bulabilirsiniz. 🙂 Sevgilerimi gönderiyorum.
Bunu muhakkak kefirle deneyecegim. Tesekkurler. Ama 1,5 cup una 3/4 cup şeker de o kadar da az değil sanki?
İçindeki yoğurt veya kefir, yumurta, zeytinyağ kısımlarını birlikte düşündüğünüzde ciddi anlamda 3/4 cup özellikle benim gibi tatlıcı, pastacı için az bir şeker Beyhan Hanım. Kefirle denediğinizde sonucu paylaşır mısınız?
dün akşam bu keki yaptım. sonuç nefis.
portakal kabuğu yerine dondurucudan çıkardığım turunç kabuğu rendesini kullandım. 1 kaşık kadar. tavsiye ederim. portakal kabuğundan daha yoğun bir tat ve kokusu var. ne de olsa atası. 🙂
saf zeytinyağını ayçiçek yağıyla eşit oranda karıştırdım. sadece zeytinyağı kullanmaya cesaret edemedim.
vanilya özütüm yapım aşamasında ve daha bir ayı var. bu yüzden onun yerine şunu kullandım: https://www.droetker.com.tr/dr.oetker-urunler/389/yardimcilar/gercek-vanilya-parcali-sekerli-vanilin.aspx etkisini çok sevdiğimi söyleyemiyeceğim.
kefiri ise geçen hafta mayalamıştım ve ölçeğin içine koyduğumda fışır fışır sesler çıkarıyordu. o kadar ekşimişti yani. :))
frambuazları unladım, kekin üstüne dizdim parağımla birazcik bastırdım. içe göçerler diye düşündüm ama tam da çökmediler. sizinki benimkinden daha iyi görünüyor bu açıdan. ama görüntü ve lezzeti çok da etkilemedi bu.
neredeyse kremasız, icingsiz falan bir yaş pasta gibiydi işte. daha sağlıklısı ve lezzetlisi, ben bu keki yine yaparım. 🙂
Hani yanımda olsanız… 🙂 Hem uygulama için, hem bilgi paylaşımı için hem de bu yorum için kalp dolusu sevgiler ve saygılar..
Kek şahane görünüyor, bir ara denemem şart! Blogunuzu şimdi keşfettim, hemen takibe alıyorum, çok beğendim! Almanyadan selamlar…