Kırmızı Biberli Mısır Ekmeği…
Bazen mesafeli durmak, fırsatları kaçırmak adına size büyük bir getiri sunar. Bu getiriyi muhasebe hesabına döktüğünüzde ise + veya – kısımlarını objektif olarak değerlendirmeniz gerekir. Kendinize ne kadar objektif bakabileceğiz ise tam bir muamma. Bugün benim muhasebe hesabım var -ki mutfaktaki sonucu; mısır ununa bu kadar uzaktan bakarak çok şey kaybetmişim. Aslında ne kadar da keyifli bir şeymiş…
Onun o kıyır kıyır hali, nedense içimde bazı büzüşmelere sebep oluyor. Aynı kurşun kalemin, kağıt üzerinde çıkardığı ses gibi. Elime alıp, dokunduğumda garipsediğim ve her seferinde dolabın uzak köşesine kaldırdığım doğrudur. Una karşı bu alacalı bulacalı tutumu kırmak için mutfakta, tezgahın üzerinde biraz sohbet etmek istedim onunla. Amaç ön yargıyı kırmak, mesafeleri en aza indirgemek.
Ekmek tarifini gördüğümde “İşte o an, bu an..” dedim içimden. Kolay ve hızlıca. Hele bir de yeni bir kalıp elimde varken, motivasyon tavan yapmış durumda. Berna’nın dükkanında ilk gördüğüm anda vurulduğum bir kalıp. Ve hep ekmek yapmak için ambalajında saklandı. Daha hamura başlamadan kalıbı yağlayıp, içine dikdörtgen parçalar halinde kestiğim yağlı kağıtları yerleştirdim. Ufak bir not; bu şekildeki uygulamalar hamurun kalıba aktarırken kağıtların kaymasına engel olmakta. Kalıp için Pasta Malzemeleri sayfasına bakabilirsiniz veya 0 212 352 11 84 telefonundan Gül Hanım ile görüşüp stok ve fiyat bilgisi alabilirsiniz.
Ekmek hamuru için kuru malzemeler bir tarafta, sıvı malzemeler bir tarafta toparlanıyor ve ikisi birleştiriliyor. Miksere gerek olmadan, bir el çırpıcısı yardımı ile bütün malzemeleri karıştırıyorsunuz.
Bu şekilde hazırladığınız hamuru kalıplara alabilirsiniz. Biraz farklılık katmak ise eklenecek yan malzemeler ile mümkün. Orjinal tarifte kırmızı biber ile çeşnilendirilmiş. Kabukları soymak için yaklaşık 15 dakika sıcak suda bekletilip, sonrasında ince ve uzun olarak dilimlendi. Kalıplara konan hamurun üzerine paylaştırıldı. Bir çatal ile birazcık hamurun içine ittirildi. Bu işlemi fazla yapmayın. Hamur kabarırken üste kalan kırmızı biber dilimleri yavaşça hamurun içine zaten süzülecek.
Fırına sürülen tepsi ve önünde heyecanla bekleme zamanı. Bip bip sesi… Eldiven ile alınan tepsi tezgahta. Kalıbın içinde kabaran ekmek hamurunun mucizesine bakılarak içilen bir bardak sıcak kahve… Burun delikleri kocaman açılarak, ciğerlere çekilen kocaman bir nefes. Yavaşça okşanan sert kabuk. Bıçak ile nazikçe kesilme anında çıkan küçücük çıtırık ses. Ufak parçanın damakta bıraktığı yumuşaklık…
5 duyum ile aşık oldum sana… Peki sen?…
Sevie ps: Ben bunun üzerine ev usulü, sıfırdan sarımsaklı Labne peynir yaptım. Oldu mu? Valla oldu, billa oldu…
[print_this]
Kırmızı Biberli Mısır Ekmeği
“The Cook’s Book” kitabından uyarlanmıştır.
20-25cm’lik yuvarlak kalıp için
Gerekli Malzemeler:
* 1 1/2 cup Mısır Unu
* 3/4 cup Un
* 1/2 cup Toz şeker:
* 1 1/2 cup Süt
* 60gr Tereyağ
* 2 teaspoon Karbonat
* 2 adet Yumurta
* 275gr Yoğurt
* 2 teaspoon Tuz
* 2 adet Kırmızı Biber
Hazırlanışı:
- Fırın 190 derecede, fanlı olarak ön ısıtma yapılır. Ekmek hamuru için kullanılacak kalıp yağlandıktan sonra uygun ölçülerde yağlı kağıt ile kaplanır.
- Kuru malzemeler; mısır unu, un, toz şeker, karbonat ve tuz bir kabın içinde karıştırılır.
- Süt, ocak üzerinde kaynatılır. Tezgaha alınarak içine tereyağ konur. Soğumaya bırakılır.
- Sütlü yağ karışımı soğuduktan sonra yumurta ve yoğurt, bu karışıma eklenir.
- Bütün malzemeler biraraya getirilerek karıştırılır ve kalıplara dökülür.
- Kabukları soyulmuş ve dilimlenmiş kırmızı biberler, ekmek hamurunun üzerine paylaştırılır.
- Ön ısıtma yapılan fırında 35 dakika pişirilir. Süre sonunda soğuması için tel ızgaraya alınır.
[/print_this]
Yazıları mail adresime gönder
Aman amannn, mısır unu delisiyim. bu tarifi deneyeceğim ama kırmızı biberle değil başka bir alternatif düşünmeliyimmm. ellerine sağlık. müthiş. Kahve Dükkanı’ndan sevgiler…
olmuştur ama, ben tatmadım yarım olmuştur.. hıh!
her zamanki gibi muhteşemsiniz, sizden ricam sıfırdan yaptım dediğiniz sarımsaklı labne peynir tarifini benimle paylaşmanız.. 🙂 sevgiler..
Ayşem fotoğraflarına deli gibi imreniyorum!
Bambaşka bir bakış açın var, kadraj namına eline kimse su dökemez. Sen sadece milli aşçı değil milli fotoğrafçı da olmalısın.
e pek guzel olmus bu pecete’m… bn de evde yapilan sifir km labne tarifi isterim! (tarifi versen, tembelligimden izin alip yapar miyim, soz veremem ama vermezsen de seni suclarim, pecete tarifi vermedi diye! :))
lamamutfakta.blogspot.com
sen nasıl bir kadınsın yarabbim sevmesek bile bu anlatımla mısır unu hayranı olur herkes ellerine sağlıkk midene bereket :)))
O ekmek kalıbı benim çok işime yarar.Birkaç çeşidi bir arada yapabilirim. Ba-yıl-dım. Haberleşsek mi?
Hepinizi öpüyorum.
bende kalıplara bayıldımmm.tarifler harikaaa.elinize saglık.
Ama sabah sabah insana bu kada reziyet edilmez ki hemen mutfağa girip tarifi uygulamak istedim ama maalesef akşamı beklemek zorundayım.Ellerine sağlık canım.
Sevgiler,
Evren
Ama çok ayrı kaldık.. Ben hiç yiyemiyorum bunları
çok güzel gorunuyor bende artık ekmek denemelerı yapmak ıstıyorum ellerınıze sağlık
Ama ben bu fotoğraflara anlatımlara tariflere valla hastayım. Ellerinize sağlık..
Merhaba, ben denedim dün akşam tarifi çokk çok güzel oldu bizce hatta bu sabah tost makinesinde üzerinde çiziler çıkana kadar kızarttık 🙂 biraz peynirle biraz nutellayla yedik eşimle 🙂
Tarif için teşekkürler
sadece bir düşüncem var ki (ayıp olmassa tabiki size)şeker oranı hakkında. belki biraz daha az şeker konulabilirmiş gerçi o zaman nutellaya uygun olmazdı. Bence bu ekmeğin içine kekik zeytin dereotu, biberiye kurutulmuş domates filan koymak isteyenler biraz daha az şeker koymalı.
Aslı Hanım, kesinlikle şeker oranı konusuna katılıyorum 🙂 Hatta Nutella konusuna da katılıyorum. Uyguladığınız ve yorumunuz için teşekkür ederim. 🙂
Merhaba Ayşem Hanım.
Postanızda gördüğümden beridir Pasta Malzemelerinde bu kalıba bakınıp bakınıp duruyorum.Ya kullanamazsam,birbirlerinden ayrılmıyorlar diye.Pişirdikten sonra yemediğimiz kadarını buzluğa kaldırsam da olur mu sizce bu ekmeğin?
Teşekkür ederim.
Duygu Hanım, ilk önce kalıp hakkında bir kaç not; parçalar birbirinden ayrılmıyor. Ama ölçü ile bağlantılı olarak, bütün kalıpları kullanmak zorunda değilsiniz. İtiraf etmek gerekirse benim şimdiye kadar kullandığım en güzel kalıplardan biri. Şiddetle tavsiye ederim. Gelelim ekmeğin buzluk meselesine; buzlukta ekmeği dondurduğumuzda, içinde barınan su molekülleri buz halini alıyor. Tekrar çözdürdüğünüzde ise bu moleküller ekmeğe fazladan bir neme sahip olmasına ve yumuşamasına sebep oluyor. O yüzden taze tüketilmesinde fayda var. Sevgiler 🙂